Mikołajowe laski

4 (3 ocen)

Takie ciasteczka możemy umieścić na choince lub stroiku. Zdobią one choinkę równie pięknie jak tradycyjne pierniczki.

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 g mąki tortowej,
    • 100 g cukru pudru,
    • 1 jajko,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 120 g masła,
    • Szczypta czerwonego barwnika,
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mikołajowe laski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: jajko, cukier, masło oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
  • podział 2. . Gotowe dzielimy na dwie równe połowy.
  • dodanie barwnika 3. . Jedną połowę delikatnie spłaszczamy i dokładamy do niej barwnik. Zagniatamy ciasto to uzyskania jednolitej czerwonej barwy
  • Gotowe ciasta 4. Gotowe ciasta
  • skręcanie 5. Z tak przygotowanych połówek ciasta toczymy wałeczki o średnicy około 1 cm. Wałeczki (jasny i czerwony) zaplatamy (skręcamy) ze sobą.
  • przed pieczeniem 6. Ucinamy odcinki około 10-12 cm. Zawijamy jeden z końców formując laskę.
    Tak przygotowane laski układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Gotowe studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować