"TYSIĄC PŁATKÓW" z KREMEM BUDYNIOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA PASTICCERA e FRAGOLE)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczne włoskie ciasto, idealne na letnie dni. Chrupiące warstwy ciasta francuskiego z delikatnym, lekko cytrynowym kremem budyniowym i truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na blaty:
    1,5 paczki gotowego ciasta francuskiego (prostokątnego)
    1 jajko
    cukier

    na krem budyniowy (crema pasticcera):
    4 jajka
    150 g cukru
    70 g mąki
    700 ml mleka
    skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy

    dodatkowo:
    ok. 300 g truskawek
    mięta
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

"tysiąc płatków" z kremem budyniowym i truskawkami (millefoglie con crema pasticcera e fragole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy płat ciasta francuskiego przekroić na pół tworząc mniejsze prostokąty (u mnie prostokąty po przekrojeniu miały wielkość 22x17 cm). Ułożyć prostokąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ponakłuwać widelcem.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem.
    Nagrzać piekarnik do 200°C i piec na złoty kolor. Wystudzić (najlepiej bez przykrycia, w ten sposób nie zmięknną i ciasto będzie chrupiące).
  • 2. Przygotować krem budyniowy.
    Do dość dużego garnka wlać mleko (włożyć skórkę z cytryny, tylko żółtą część- biała jest gorzka!) i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień. W misce ubić trzepaczką cukier z jajakami (do momentu uzyskania puszystej konsystencji). Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczyptē soli i połączyć z ubitymi z cukrem jajkami.
    Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko (wyciągnąć skórkę cytrynową), ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
    Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’. Krem musi być zimny z lodówki.
  • 3. Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą. Większość pokroić na małe kawałeczki, część w plasterki (potrzebne będą do dekoracji ostatniej warstwy).
  • 4. Składanie ciasta.
    Na talerzu ułożyć pierwszy prostokąt ciasta, posmarować 1/3 kremu (można wyciskać go za pomocą worka cukierniczego), posypać połową truskawek pokrojonych w kawałeczki, przykryć kolejnym prostokątem i powtórzyć czynności (1/3 kremu + truskawki). Stowrzyć ostatnią warstwę: ułożyć kolejny prostokąt, udekorować kremem, truskawkami pokrojonymi w plasterki, listakami mięty i posypać cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Krem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ciasta nie składać za szybko, najlepiej ok.2 godziny przed podaniem, w ten sposób ciasto pozostanie chrupiące. Ciasto można przygotować ze wszystkimi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować