Smażone filety z miruny zapieczone z pomidorem i mozzarellą . Można by powiedzieć ryba caprese. Pomidor nadaje filetom soczystości a ser smakowicie się ciągnie.Warto spróbować tego połączenia.
Składniki:
0,5 kg. mrożonych filetów z miruny( jeśli mamy możliwość użyjmy świeżych)
sol, pieprz
mąka pszenna do panierowania
olej roślinny do smażenia
1 kulka mozzarelli z zalewy
1 twardy pomidor
suszona bazylia
świeżo mielony pieprz
Miruna zapiekana z pomidorem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić w mleku , umyć , osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Jeśli filety są długie , po przekrawać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej , każdy filet obtaczać w mące smażyć na rumiano z obu stron.
Wyłożyć na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
2.Pomidora oraz mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
W blaszce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby ciemną skórką do dołu obok siebie.
Na każdy filet kłaść plaster pomidora oraz 1-2 plastry mozzarelli.
Danie oprószyć suszoną bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.
3.Zapiekać 10-15 min do momentu podpieczenia się pomidora i rozpuszczenia sera w piekarniku nagrzanym do 200st.
Komentarze