Miruna zapiekana z pomidorem i mozzarellą

4.5 (197 ocen)

Smażone filety z miruny zapieczone z pomidorem i mozzarellą . Można by powiedzieć ryba caprese. Pomidor nadaje filetom soczystości a ser smakowicie się ciągnie.Warto spróbować tego połączenia.

Składniki:

  • 0,5 kg. mrożonych filetów z miruny( jeśli mamy możliwość użyjmy świeżych)
    sol, pieprz
    mąka pszenna do panierowania
    olej roślinny do smażenia
    1 kulka mozzarelli z zalewy
    1 twardy pomidor
    suszona bazylia
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna zapiekana z pomidorem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrozić w mleku , umyć , osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
    Jeśli filety są długie , po przekrawać na mniejsze kawałki.
    Na patelni rozgrzać olej , każdy filet obtaczać w mące smażyć na rumiano z obu stron.
    Wyłożyć na ręcznik papierowy by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • ryba caprese 2. Pomidora oraz mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
    W blaszce lub naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby ciemną skórką do dołu obok siebie.
    Na każdy filet kłaść plaster pomidora oraz 1-2 plastry mozzarelli.
    Danie oprószyć suszoną bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • upieczona ryba z pomidorem i mozzarellą 3. Zapiekać 10-15 min do momentu podpieczenia się pomidora i rozpuszczenia sera w piekarniku nagrzanym do 200st.
  • 4. Rybę podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Smażenie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować