Danie jest przepyszne i zdrowe, wszyscy je uwielbiają.
60 min
Składniki:
1 szkl. pęczaku
1 duża kalarepka
1 por
1 pietruszka
1 seler
4 marchewki
1 cebula
mała cukinia
natka pietruszki
olej do smażenia
1/2 kg kiełbasy
sól i pieprz
Warzywa z pęczakiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę - to nadaje specjalnego charakteru temu daniu. Na olej wrzucać co 5 min oddzielnie każde z warzyw zaczynając od najtwardszych i po kolei po podduszeniu dokładając następne: marchewka, seler, pietruszka, por, cebula, cukinia. Dusić wszystko aby na koniec warzywa były miękkie ale nie rozpadające się, doprawić solą i pieprzem, wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażyć a na koniec dodać pęczak i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać
Porady
Zamiast kiełbasy można dodać pokrojoną w kostkę i usmażona pierś kurczaka.
Do sporządzenia dania używam garnka ze stali nierdzewnej z szerokim dnem.
Komentarze