Warzywa z pęczakiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie jest przepyszne i zdrowe, wszyscy je uwielbiają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl. pęczaku
    1 duża kalarepka
    1 por
    1 pietruszka
    1 seler
    4 marchewki
    1 cebula
    mała cukinia
    natka pietruszki
    olej do smażenia
    1/2 kg kiełbasy
    sól i pieprz

Warzywa z pęczakiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę - to nadaje specjalnego charakteru temu daniu. Na olej wrzucać co 5 min oddzielnie każde z warzyw zaczynając od najtwardszych i po kolei po podduszeniu dokładając następne: marchewka, seler, pietruszka, por, cebula, cukinia. Dusić wszystko aby na koniec warzywa były miękkie ale nie rozpadające się, doprawić solą i pieprzem, wrzucić pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażyć a na koniec dodać pęczak i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać

Porady

Zamiast kiełbasy można dodać pokrojoną w kostkę i usmażona pierś kurczaka. Do sporządzenia dania używam garnka ze stali nierdzewnej z szerokim dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy