Monkey bread

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Małpi chleb jest bardzo lubiany przez dzieci.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko: 1.3 szklanki
    - masło: 4 łyżki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - suche drożdże (nie szybkiego wzrostu): 1 opakowanie
    - letnia woda: 0.25 szklanki
    - jaja o temp. pokojowej: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 4 szklanki
    - sól: 2 łyżeczki

    - brązowy cukier: 0.3 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana 30 %: 2 łyżki

    - orzechy laskowe posiekane: 0.75 szklanki
    - roztopione masło: 5 łyżek
    - cukier: 0.5 szklanki

    - oliwa z oliwek do wysmarowania miski: 1 łyżka
    - masło do wysmarowania blaszki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Monkey bread - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko w garnku, aż będzie gorące, ale nie gotować. Następnie przelać do dużej miski. Do mleka dodać masło i cukier, mieszając, aż masło się prawie roztopi. Do szklanki wlać letnią wodę, a na nią wysypać drożdże mieszać krótko, a następnie odłożyć w ciepłe miejsce na 5 do 10 minut. Kiedy mieszanina mleka, masła i cukru będzie letnia, dodać do niej drożdże, jajka rozbełtane, 3 szklanki mąki i dobrze wymieszać składniki drewnianą łyżką. Przykryć ciasto folią i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól do ciasta i pozostałą mąkę (około 0,5 szklanki), aż ciasto będzie odsuwać się od boków miski i będzie dostatecznie twarde. Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką i wyrabiać przez około 8 do 10 minut, dopóki nie będzie elastyczne i sprężyste. Dodać więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Następnie umieścić ciasto w dużej, szklanej wysmarowanej oliwą misce i przykryć. Przykrytą folią miskę odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, aż podwoi objętość, około 1 godzinę. W czasie gdy ciasto będzie rosło wysmarować grubo blachę masłem.
  • 2. Do rondelka wrzucić brązowy cukier (ja użyłam białego), masło i śmietanę, podgrzać ciągle mieszając. Jak tylko glazura zacznie wrzeć, wylać ją równomiernie na dno blaszki. Wysypać połowę posiekanych orzechów (ja użyłam orzechy ziemne) na wylaną glazurę.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blat lekko podsypany mąką. Zagnieść ciasto przez 1 minutę. Odciąć kawałek ciasta uformować wałek i odcinać kawałki, formując kulki wielkości piłki pingpongowej. Stopione, ostudzone masło (5 łyżek) wlać do miseczki, połowę szklanki cukru wsypać do kolejnej miseczki. Obtoczone w mące piłeczki maczać w roztopionym maśle, następnie obtoczyć w cukrze i wykładać równomiernie na glazurę znajdującą się na blaszce. Kiedy połowa ciasta będzie wyłożona, na ciasto wysypać równomiernie resztę orzechów. Potem wyłożyć resztę ciasta maczając w maśle i cukrze. Przykryć blachę folią i postawić w ciepłe miejsce aby urosło na około 35-45 min. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza, przykryć blachę folią aluminiową, piec na środkowej półce. Po 10 min. ściągnąć folię i piec około 45 min. Jeśli góra mocno zbrązowieje należy przykryć jeszcze raz folią aluminiową, aby za mocno się nie przypaliło. Chleb chłodzić najlepiej na drucianej podstawce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować