Ciasto mocno cytrynowe na kefirze

4.5 (186 ocen)

Przepysznie cytrynowe ciasto. Idealne na wakacyjne upały

Składniki:

  • Składniki (keksówka 25cm):
    -1 szkl. mąki,
    -0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
    -1 jajko,
    -100g margaryny,
    -1 duża cytryna,
    -1 łyżka oleju,
    -2/3 szkl. cukru,
    -łyżeczka proszku do pieczenia,
    -2/3 szkl. kefiru.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Ciasto mocno cytrynowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy na tarce skórkę. Potem masujemy, aby wydobyć jak najwięcej soku, przecinamy na pół i wyciskamy sok.
    Jajko lekko rozbijamy trzepaczką, dodajemy margarynę i miksujemy do połączenia. Wlewamy sok z cytryny razem ze skórką, dodajemy olej, kefir i proszek. Miksujemy.
    Do tak przygotowanego ciasta dodajemy obydwie mąki i ponownie miksujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować