Mocno czekoladowy sernik

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczny domowy słodki sernik z duża ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    130g masła
    180g mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    50g cukru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowo-czekoladowa:
    1,20kg białego sera ( trzykrotnie mielonego)
    100g masła
    6 jajek
    260g cukru
    300g gorzkiej czekolady
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200g śmietany 30%

    Polewa:
    200g czekolady mlecznej
    1 łyżka masła
    7 łyżek śmietanki 30%
    płatki czekoladowe do dekoracji




Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Mocno czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22r2fj5 1. Spód:
    Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i żółtka. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem na wysokich obrotach do postaci kruszonki. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożone papierem do pieczenia wysypać kruszonkę, rozprowadzić i ugnieść dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-15 minut.
  • image-0p4jw9a 2. Masa serowo-czekoladowa:
    Masło, kakao i czekoladę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej aż powstanie gładka masa czekoladowa, następnie lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puch, następnie dodawać partiami biały ser, ciągle ubijając dodać wystudzoną, rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną.
  • image-0gx1jot 3. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wyłożyć do tortownicy na podpieczony spód.
  • image-1wpevj3 4. Spód i boki tortownicy dokładnie otulić folią aluminiową (tak żeby nie dostała się woda) i wstawić do dużej głębokiej blaszki, wypełnić wodą 1/3 wysokości blaszki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 60-70 minut.
  • image-188p0nu 5. Polewa:
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie dokładnie polać polewą cały wierzch sernika i udekorować czekoladowymi płatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować