Modra kapusta

4.5 (174 ocen)

  • 10 min

Modra kapusta, podawana najczęściej z kluskami śląskimi i roladą śląską. Właśnie te trzy dodatki tworzą tradycyjny Śląski obiad. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • kapusta czerwona - 1 sztuka
    cebula - 1 sztuka(duża)
    boczek wędzony - 150 gram
    ocet - 1 łyżka
    cukier - 1 łyżka
    sól, pieprz, magi - do smaku
    jabłko - 1 sztuka

Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Modra kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Kroimy boczek w kosteczkę podsmażamy z cebulką, którą także kroimy w kostkę. Zalewamy kapustę szklanką wody, gotujemy aż zmięknie. Odcedzamy kapustę, dodajemy boczek z cebulą, chwilę podsmażamy dodajemy obrane i starte jabłko znowu mieszamy. Dodajemy ocet, pieprz,sól magi i cukier Po dodaniu octu kapusta stanie się troszkę jaśniejsza. Ja podaję ją na ciepło:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować