Migdałowa dynia

0 (0 ocen)

Sposób na niebanalny obiad.

Składniki:

  • 0.5 kg miąższu dyni
    garść migdałów
    garść rodzynek
    łyżeczka cynamonu
    0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0.5 łyżeczki startego imbiru
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    łyżka oleju rzepakowego

Migdałowa dynia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni lub rondelka, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Migdały sparzyć, obrać i pokroić. Rodzynki sparzyć, dokładnie odsączyć. Gdy dynia zmięknie, dodać do niej olej, bakalie i przyprawy. Jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać na ciepło (doskonała z kaszą jaglaną) bądź na zimno.

Porady

Dynię można przyrządzić także na słodko, dodając miód, a bez soli i pieprzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy