Mój makaronowy obiad ...."syte pyszności" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron świderki ugotuj al dente. Odcedz.
2.Zetrzyj na grubych oczkach na tarce ser zółty
3.Posiekaj jeden ząbek czosnku i zesmaż go na rozgrzanej patelni z łyzką oleju. Wrzuć mięso i smaż 9 - 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą i pieprzem.
4.Cebulę i pozostałe ząbki czosnku posiekaj i zeszklij na oleju na drugiej patelni.
5.Do zeszklonej cebuli i czosnku dodaj pomidory (z puszki lub swieze bez skorek) i 1,5 łyżeczki cukru - duś razem pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dopraw pieprzem, solą i świezymi lub suszonymi ziołami. Dus dodatkowo jeszcze 10 minut. Powstanie sos pomidorowy.
6.Do wysmarowanego masłem naczynia zaroodpornego lub innej formy ułóż warstwami: połowę makaronu,
7.dalej połowę sosu pomidorowego, wszystkie mięso, reszte makaronu i sosu.
8.Wierzch posyp startym żółtym serem.
9.Zapiekaj 14 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 C.
Komentarze