mój mały grzeszek - napoleonka na krakersach

4.5 (156 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niestety cały czas jestem na etapie, kiedy to zjedzenie nawet najmniejszego kawałka ciasta wywołuje u mnie poczucie winy. Ale to ciasto grzechu jest warte :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 5 szklanek
    - budyń waniliowy w proszku: 1 opakowanie
    - żółtko: 4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - krakersy: 2 opakowania
    - masło lub margaryna kostka: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mój mały grzeszek - napoleonka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W blaszce ułożyć warstwę krakersów.
  • 2. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem.
  • 3. Pozostałą szklankę mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką ( ja zrobiłam to mikserem )
  • 4. Masę wlać do gotującego się mleka i gotując nadal mieszać energicznie aż do zgęstnienia.
  • 5. Gorącą masę wylać na krakersy a następnie ułożyć wierzchnią warstwę krakersów. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na ok 6 godzin a jeszcze lepiej na całą noc
  • 6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować