Mój sos do spaghetti

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z tych składników wychodzi spora ilość sosu, ale u mnie w domu znika bardzo szybko.

  • 60 min

Składniki:

  • Ugotowane mięso z kurczaka (np. 3 szt. ćwiartki z kurczaka )
    3 cebule
    Słoik papryki konserwowej
    ½ słoika ogórków konserwowych
    Puszka kukurydzy i czerwonej fasoli
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 litr wody
    Sos pomidorowo- paprykowy w proszku, np. Amino
    Olej do smażenia
    Przyprawy: 2 łyżki papryki mielonej słodkiej, łyżeczka papryki mielonej ostrej, łyżeczka tymianku, oregano, rozmarynu, bazylii oraz 4 świeże listki bazylii, przyprawa uniwersalna, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Mój sos do spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Ugotowane mięso z kurczaka obieram i kroję w kostkę.
  • papryka i ogórki 2. Cebulę obieram i kroję w krążki. Paprykę i ogórki odcedzam z zalew i kroję w kosteczkę.


  • cebula i czosnek 3. W garczku rozgrzewam olej i wrzucam cebulę i czosnek pokrojony w plasterki, smażę aż do miękkości. Następnie dodaje mięso i podsmażam razem.
  • kukurydza 4. Gdy mięso się zarumieni wlewam wodę i czekam aż zacznie wrzeć.
    Rozrabiam sos według wskazówek na torebce i wlewam do wywaru.

  • fasola 5. Odsączoną kukurydze i czerwoną fasolę i wrzucam do garczka. A także ogórki, paprykę, koncentrat i przyprawiam. Gotuję około 20 minut na wolnym ogniu.
  • sos z makaronem 6. Podaję z makaronem spaghetti lub ryżem.

Porady

Zamiast mięsa z kurczaka, można dodać 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować