Jedna z moich ulubionych zup. Często gości na moim stole.
Składniki:
3 skrzydełka
ok.1 kg buraków
5 średnich marchewek
2 średnie pietruszki
1 mały seler
1 średni por
sok z cytryny
przyprawa maggi w płynie
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki
ugotowany makaron świderki lub wstążki
śmietana
majeranek
Mój ulubiony barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnku gotujemy buraki do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem. W drugim dużym garnku gotujemy skrzydełka, dodajemy włoszczyznę, sól, pieprz. Gdy warzywa zrobią się miękkie, do wywaru mięsnego ostrożnie dolewamy ugotowane buraki. Doprawiamy maggi i ewentualnie dodajemy soli , pieprzu i cukru. Zabielamy śmietaną i doprawiamy majerankiem. Podajemy z makaronem.
Komentarze