Klasyczny 3 bit jaki robiłam Miał dla mnie za mało ochów i achów...
2 godz.
Składniki:
- 1 litr mleka
- 4 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru, każdy na 500 ml mleka(ja zawsze daję po 2)
- 6-7 paczek herbatników np szkolnych
- puszka masy kajmakowej 400 g
- 170 g masła
- ok 700 ml śmietany 30% bardzo mocno schłodzonej
- 1 szkl cukru
czekolada do dekoracji
Moja wariacja 3 bita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W blaszce lub tortownicy układamy herbatniki. Smarujemy je 1/4 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy to warstwą herbatników. Z litra mleka odlewamy ok 300 ml i rozrabiamy w tym 4 budynie. Resztę mleka zagotować z masłem i szklanką cukru. Teraz wlewamy rozrobione budynie i mieszamy. Ja robię to mikserem. Gotujemy chwilkę. Ten gorący budyń wlewamy na ciastka i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Smarujemy 1/4 puszki masy kajmakowej i układamy kolejną warstwę herbatników. Zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy 350ml śmietany. Pod koniec dodajemy resztę kajmaku. Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną cukru waniliowego i to jest ostatnia warstwa naszego ciasta. Do dekoracji można użyć startej czekolady.
Polecam i smacznego!
Komentarze