Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Przepis na nią dostałam od mojej koleżanki a ją z kolei nauczyła babcia- nasze dzieciaki ją uwielbiają :)
1 godz. 10 min
Składniki:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków na pół twardo
1/2 kg mięsa mielonego
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
oliwa
3 jajka
400 ml śmietany 18%
30 dag żółtego sera
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, słodka papryka
ketchup
Moja zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Przyprawić przyprawą do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać wszystko razem, aż mięso delikatnie się zrumieni. Gdy mięso będzie podsmażone dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, odrobiną soli i mieloną słodką papryką, wylać na ziemniaki.
Piec w 200 st C około 35-40 min, aż zapiekanka się zrumieni.
Komentarze