Moje drożdżowe jagodzianki ze świeżych jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
1. Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 2. Jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Do jagód dodajemy odrobinę cukruI mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. 4 Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.. Pieczemy w temp. 180*C na złoty kolor przez około 20 minut BUŁECZKI PRZED PODANIEM DELIKATNIE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.
Komentarze