Moje drożdżowe jagodzianki ze świeżych jagód

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sezon na jadody sie zaczał wiec czas na smakołyki z jagodami . Polecam moje smaczne jagodzianki -nie równaja sie z tymi ze sklepu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki

    1 kg mąki
    1/2 l mleka
    10 dag drożdży
    /2 szklanki cukru
    4 jajka
    4 łyżki rozpuszczonej margaryny
    szczypta soli
    około 50-60 dag jagód

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moje drożdżowe jagodzianki ze świeżych jagód - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    1. Z drożdży, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 2. Jajka ucieramy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę Kasię. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Do jagód dodajemy odrobinę cukruI mieszamy. Następnie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy małe bułeczki, spłaszczamy. Na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlepiamy. 4 Bułeczki odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.. Pieczemy w temp. 180*C na złoty kolor przez około 20 minut BUŁECZKI PRZED PODANIEM DELIKATNIE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.

    Rady

    PAMIETAJ BY DODAC CIEPŁE A NIE GORĄCE MLEKO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować