Moje ciasto jabłkowe bez jajek

4.48 (141 ocen)

Przypomina w smaku tradycyjną szarlotkę choć jest bardziej delikatne

Składniki:

  • CIASTO:-3 szkl mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki cukru waniliowego
    -2 łyżki cukru
    -3/4 kostki margaryny
    -300 g serka homogenizowanego waniliowego
    -jabłka słodkie
    -ewentualnie rodzynki
    -cukier puder do posypania na wierzch
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Moje ciasto jabłkowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. W miejsce po nasionach możemy włożyć rodzynki ale niekoniecznie.
    Mąkę, proszek, cukry, margarynę i serki łączymy ze sobą w miękkie ciasto. Dzielimy je na pół. Blachę o wymiarach 23/40 cm wykładamy papierem, rozwałkowujemy jedną część ciasta na spód, na to układamy połówki jabłek wydrążoną dziurą do dołu i przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Pieczemy ok 40 min w 175*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować