Pierwszy raz piekłam rogaliki i wyszły bardzo dobre:-) Do środka dodałam to co miałam pod ręką.
2 godz.
Składniki:
ok. 560 g maki pszennej
110 g cukru
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła Extra
5 dag świeżych drożdży
3 jajka
1 banan
pół słoiczka dżemu truskawkowego
Moje pierwsze rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Po pierwsze przygotowujemy składniki: do pierwszej miski wkładamy cukier, mleko, pokruszone drobno drożdże, jajka i mieszamy. W drugiej mieszamy mąkę z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wszystko łączymy razem (składniki mokre i suche oraz masło) i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od rąk (mąkę można dodawać stopniowo). Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkujemy na placek w kształcie koła. Dzielimy na 8 trójkącików i nakładamy nadzienie- pokrojone banany i dżem (ilość według uznania tak żeby nie wypłynęło). Na zdjęciu zrobiłam zdjęcie z dżemem. Banany kładłam na dżem.
2.Zawijamy w kształt rogala od szerszej strony. Pieczemy w 170 C ok. 15 minut.
Porady
Rogaliki można posmarować białkiem wtedy będą brązowiutkie.
Komentarze