Moje pierwsze rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz piekłam rogaliki i wyszły bardzo dobre:-) Do środka dodałam to co miałam pod ręką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 560 g maki pszennej
    110 g cukru
    125 ml mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kostka masła Extra
    5 dag świeżych drożdży
    3 jajka
    1 banan
    pół słoiczka dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Przetwory

Moje pierwsze rogaliki z dżemem truskawkowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Po pierwsze przygotowujemy składniki: do pierwszej miski wkładamy cukier, mleko, pokruszone drobno drożdże, jajka i mieszamy. W drugiej mieszamy mąkę z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wszystko łączymy razem (składniki mokre i suche oraz masło) i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od rąk (mąkę można dodawać stopniowo). Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkujemy na placek w kształcie koła. Dzielimy na 8 trójkącików i nakładamy nadzienie- pokrojone banany i dżem (ilość według uznania tak żeby nie wypłynęło). Na zdjęciu zrobiłam zdjęcie z dżemem. Banany kładłam na dżem.
  • rogaliki 2. Zawijamy w kształt rogala od szerszej strony. Pieczemy w 170 C ok. 15 minut.

Porady

Rogaliki można posmarować białkiem wtedy będą brązowiutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować