Mokra drożdżówka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże wyrabiamy z odrobiną mleka
2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 0,5 kg mąki i wlewamy 0,5 l mleka oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy resztę mleka oraz resztę mąki.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
4. W między czasie smarujemy blachę częścią margaryny i obsypujemy bułką tartą
5. Z pozostałości margaryny, cukru oraz mąki wyrabiamy kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej maki, aby się kruszyła, a nie kleiła
6. Myjemy śliwki. Przekrajmy na pól, usuwamy pestki
7. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blachy. Układamy śliwki, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 min w temp 200 C
Porady
Wszystkie składniki możemy podzieli na mniejszą porcję. Z takiej ilości otrzymamy 2 blachy ciasta
Komentarze