Mokra drożdżówka ze śliwką

4.47 (207 ocen)

  • 60 min

Przepis zmodyfikowałam na własne potrzeby, aby drożdżówka nie była sucha lecz wilgotna

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto
    - 200 g drożdży
    -1 kg mąki
    -3 jajka
    -1 l mleka
    - 30 dag cukru
    - 0,5 kg śliwek
    -bułka tarta do formy

    Kruszonka:
    - 250 g margaryny
    -30 dag cukru
    -30 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.47 (207 ocen)

Mokra drożdżówka ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże wyrabiamy z odrobiną mleka
    2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 0,5 kg mąki i wlewamy 0,5 l mleka oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy resztę mleka oraz resztę mąki.
    3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
    4. W między czasie smarujemy blachę częścią margaryny i obsypujemy bułką tartą
    5. Z pozostałości margaryny, cukru oraz mąki wyrabiamy kruszonkę. W razie potrzeby dodajemy więcej maki, aby się kruszyła, a nie kleiła
    6. Myjemy śliwki. Przekrajmy na pól, usuwamy pestki
    7. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na blachy. Układamy śliwki, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30 min w temp 200 C

Porady

Wszystkie składniki możemy podzieli na mniejszą porcję. Z takiej ilości otrzymamy 2 blachy ciasta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować