1.Szynkę parmeńską (lub inną wędlinę) kroimy w cienkie paski i delikatnie podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy suszone pomidory (w zależności od wielkości można przekroić je na połowę) oraz czarne oliwki.
2.Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnek powinien nabrać złotego koloru, nie może zbrązowieć, w przeciwnym przypadku będzie gorzki i zepsuje smak sosu). Następnie dodajemy 2 łyżki maki pszennej i dolewamy mleko - około 1/2 szklanki. Sos należy energicznie mieszać by nie dopuścić do powstania grudek - powinien być aksamitny. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy mleka (lub śmietany), gdy konsystencja jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Na koniec dodajemy startą gałkę muszkatołową wg upodobań. Do przygotowania sosu można użyć mleka lub śmietany - wersja z mlekiem jest lżejsza i tak szybko nie gęstnieje.
3.Gotowym sosem beszamelowym polewamy makaron ugotowany al dente, następnie dodajemy podsmażoną szynkę, pomidory i oliwki. Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych przekrojonych na pól i posypujemy rukolą.
Komentarze