Mortadela w płatkach migdałów

0 (0 ocen)

  • 25 min

Naszła mnie dzisiaj na nią nieodparta ochota i musiałam ją zrobić... uszlachetniona wersja mortadeli znanej z dzieciństwa.

  • 25 min

Składniki:

  • na 4 "kotlety":
    30-35 dag dobrej jakościowo mortadeli
    pieprz czarny, ostra papryka,
    mak do panierowania
    jajko
    płatki migdałów
    olej do smażenia

Mortadela w płatkach migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mortadelę kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Doprawiamy pieprzem i ostra papryką. Nie solimy (mortadela jest wystarczająco słona). Panierujemy w mace, jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoto na rozgrzanej patelni skropionej olejem.
    Serwujemy z ziemniaczkami i ulubioną jarzyną.

Porady

Można również wymieszać równe ilości łatków migdałów z bułka tartą. Będzie lepiej trzymać się mortadeli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy