To moja odmiana dla znanego już ciasta „Rodzynkowca”. Wyszedł rewelacyjny i smakował wszystkim bez wyjątku! Nawet na wynos musiałam go gościom spakować ;)
1.Biszkopt:Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min.
Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
2.Masa:Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Orzechy przebieramy i rozgniatamy wałkiem na stolnicy. Przekładamy do naczynia. Mleko zagotowujemy i sparzamy orzechy. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku.
3.Polewa:Morele kroimy w kostkę i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na minimum 12 godzin.
Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem stopić w rondelku. Dodajemy odsączone morele oraz połowę rumu w którym się moczyły. Mieszamy.
4.Przełożenia:
Biszkopt (ponczujemy)-masa orzechowa (odkładamy z niej około 1-15 łyżki na wierzch)-baszkopt ciemny (ponczujemy)- Odłożona masa (smarujemy cieniutko)-morelowa polewa.
Komentarze