Morelowiec

4.5 (162 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

To moja odmiana dla znanego już ciasta „Rodzynkowca”. Wyszedł rewelacyjny i smakował wszystkim bez wyjątku! Nawet na wynos musiałam go gościom spakować ;)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt ciemny:
    - 4 jajka,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - 3 łyżki mąki,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody
    Masa orzechowa:

    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Spirytus do smaku,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • Około 20 dag orzechów,
    • ½ szklanki mleka do sparzenia orzechów
    Morelowa polewa:

    - 2,5 tabliczki białej czekolady,
    - ½ kostki masła,
    - 40 dag moreli
    - Rum (1 szklanka)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Morelowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15-20 min.

    Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
  • 2. Masa:Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.

    Orzechy przebieramy i rozgniatamy wałkiem na stolnicy. Przekładamy do naczynia. Mleko zagotowujemy i sparzamy orzechy. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku.
  • Moczenie moreli 3. Polewa:Morele kroimy w kostkę i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na minimum 12 godzin.
    Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem stopić w rondelku. Dodajemy odsączone morele oraz połowę rumu w którym się moczyły. Mieszamy.
  • 4. Przełożenia:
    Biszkopt (ponczujemy)-masa orzechowa (odkładamy z niej około 1-15 łyżki na wierzch)-baszkopt ciemny (ponczujemy)- Odłożona masa (smarujemy cieniutko)-morelowa polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Morelowiec

To może cię zainteresować