MORELOWIEC Z PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto idealne na każdą okazję. Połączenie prostego wykonania z fantastycznym efektem końcowym to świetne rozwiązanie kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Możliwość wykorzystania różnych owoców daje nam duże pole do popisu w tworzeniu wielorakich kompozycji smakowych.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    • 3 szklanki mąki
    • ½ kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • 5 jajek
    • 4 łyżki śmietany
    • budyń waniliowy
    • 2 łyżki kakao
    MASA OWOCOWA:
    • 1 kg moreli
    • 2 galaretki morelowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Morelowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.  Margarynę odstawić na jakiś czas, aby zmiękła. Następnie posiekać i dodać do niej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i śmietanę.

     Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Natomiast białka ubić na sztywną pianę z ½ szkl cukru i budyniem waniliowym.

     Wyrobione ciasto podzielić: 1/3 zostawić na górę, a resztą wyłożyć formę do pieczenia.
  • 2.  Owoce prażymy z dodatkiem cukru, a następnie dodajemy galaretki. Tak przygotowaną masę pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 3.  Ciasto pozostawione na wierzch dzielimy na dwie części, dodając do jednej z nich kakao.

     Na wcześniej wyłożone w formie ciasto wykładamy masę owocową, następnie ubitą pianę i pozostałe ciasto. Piec 50 min temperaturze 180 st. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Porady

Do przygotowania ciasta można użyć dowolnych owoców i smaku galaretek. W zależności od pory roku możemy wykorzystać świeże owoce sezonowe jak morele, jabłka czy jagody. Ale równie dobre sprawdzą się brzoskwinie z puszki czy owoce mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Morelowiec

To może cię zainteresować