Morelowy kurczak z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele zalać gorącą wodą, by napęczniały.
2.Każdą pierś z kurczaka przekroić w poprzek, tworząc w środku kieszeń. Natrzeć z każdej strony solą, pieprzem i ziołami. Do każdej piersi włożyć w środek kilka moreli, po czym związać piersi nicią, by tworzyła zwarte kieszonki. Wstawić do lodówki na 30 min.
3.Usmażyć mięso na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, kilka razy odwracając. Wstawić na ok. 10 - 15 min. do nagrzanego piekarnika, aż będzie miękkie i soczyste.
4.W tym czasie pokroić cukinię, pomidory i cebulęw kostkę. Na pateli rozgrzać olej, zrumienić cebulę. Nastepnie dodać pokrojoną cukinię i dusić ok 5 minut. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z upieczonym kurczakiem.
Komentarze