Morele w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna pieprzu i goździki wrzucić na suchą patelnię i postawić na ostrym ogniu. Opiekać cały czas mieszając przez ok. jedną minutę do momentu aż zaczną wydzielać zapach. Natychmiast zsunąć z patelni. Do rondla o grubym dnie wlać wino i wodę. Wrzucić cukier, ziarna pieprzu, goździki, cynamon i korzeń imbiru. Postawić na ostrym ogniu. Mieszać, a gdy cukier się rozpuści doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 8 minut. Wrzucić morele. Zmniejszyć płomień na mały o gotować przez ok. 3 minuty, aż morele po nakłuciu czubkiem noża będą miękkie. Łyżką cedzakową wyjąć morele i włożyć je do miski z lodowatą wodą aby je ostudzić. Kiedy morele będą zimne, obrać je ze skórki, przekroić na połowę, usunąć pestki i przełożyć do miseczki. Syrop przecedzić, ponownie zagotować i gotować aż zgęstnieje. Zetrzeć gałkę muszkatołową do smaku. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie polać połówki moreli. Przykryć je i schłodzić, aż do chwili gdy będą potrzebne. Morele podawać z dużą ilością syropu, uprażonymi migdałami i dużą łyżką creme fraiche.
Komentarze