Morele w czerwonym winie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser z kuchni francuskiej

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziarna białego pieprzu (lekko rozgniecione): 0.5 łyżeczki
    - goździki: 3 sztuki
    - mocne czerwone wino: 350 mililitrów
    - woda: 200 mililitrów
    - cukier: 20 dekagramów
    - kawałek świeżego korzenia imbiruw plasterkach (ok. 1 cm): 1 sztuka
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - świeże morele (miękkie): 6 sztuk
    - gałka muszkatołowa (starta): 1 szczypta
    - uprazone migdały (do dekoracji): 2 łyżki
    - crame fraiche (opcjonalnie do podania): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Morele w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna pieprzu i goździki wrzucić na suchą patelnię i postawić na ostrym ogniu. Opiekać cały czas mieszając przez ok. jedną minutę do momentu aż zaczną wydzielać zapach. Natychmiast zsunąć z patelni. Do rondla o grubym dnie wlać wino i wodę. Wrzucić cukier, ziarna pieprzu, goździki, cynamon i korzeń imbiru. Postawić na ostrym ogniu. Mieszać, a gdy cukier się rozpuści doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 8 minut. Wrzucić morele. Zmniejszyć płomień na mały o gotować przez ok. 3 minuty, aż morele po nakłuciu czubkiem noża będą miękkie. Łyżką cedzakową wyjąć morele i włożyć je do miski z lodowatą wodą aby je ostudzić. Kiedy morele będą zimne, obrać je ze skórki, przekroić na połowę, usunąć pestki i przełożyć do miseczki. Syrop przecedzić, ponownie zagotować i gotować aż zgęstnieje. Zetrzeć gałkę muszkatołową do smaku. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie polać połówki moreli. Przykryć je i schłodzić, aż do chwili gdy będą potrzebne. Morele podawać z dużą ilością syropu, uprażonymi migdałami i dużą łyżką creme fraiche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować