Tak przygotowana ryba jest soczysta ,delikatna i bardzo aromatyczna.Polecam spróbować.:)
Składniki:
Morszczuk w sosie śmietanowo-serowym z brokułem i koperkiem
Składniki:
2 filety z Morszczuka ( każdy po ok.100g.)
200ml śmietanki 30 %
100g.serka topionego kremowego (jeden bloczek)
5 różyczek brokuła
1/2 pęczka posiekanego koperku
2 łyżki tartego cheddara(ew.innego wyrazistego w smaku sera żółtego)
sól,pieprz,przyprawa do ryb
szczypta chili
Morszczuk w sosie śmietanowo-serowym z brokułem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morszczuka umyć,osuszyć( jeśli mamy mrożone płaty uprzednio rozmrozić w mleku).
Pokroić na mniejsze kawałki,natrzeć przyprawami,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
2.Brokuły podzielić na mniejsze różyczki,sparzyć wrzątkiem,ułożyć na rybie.
W garnku na wolniutkim ogniu roztopić serek topiony ,przelać do śmietany ,dodać posiekany koperek oraz chili.całość dokładnie wymieszać.
Sosem polać rybę,wierzch posypać tarty serem.
3.Całość piec 30 min w 180st. pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Komentarze