Mostki wieprzowe duszone

4.5 (175 ocen)

Pyszna mięsna propozycja na mostki wieprzowe. W sam raz do ziemniaków, kaszy czy klusek typu kopytka, śląskie.

Składniki:

  • 1 kg mostków wieprzowych
    1 marchewka
    1 cebula
    250 g pieczarek
    1/2 szk wody
    1/2 szk sosu słodko kwaśnego tajskiego
    2 łyżki oleju
    2 liście laurowe
    sól himalajska drobna do smaku
    przyprawa smak natury do smaku
    pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mostki wieprzowe duszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mostki umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi i oprószyć solą i przyprawą smak natury.
    Marchew i cebulę pokroić, jeśli pieczarki są duże to także je pokroić na ćwiartki lub połówki.
    Podsmażyć je z cebulą na patelni a potem przełożyć do garnka.
    Dodać resztę składników.
  • 2. Zakryć garnek pokrywką, zagotować zawartość i zmniejszyć ogień tak aby spod pokrywki nie wydobywała się para.
    W czasie duszenia kontrolować czy nie wydobywa się para, wtedy trzeba dostosować moc ognia ( u mnie kuchenka gazowa ).
    Mostki dusić do miękkości około 1,5 godziny na małym ogniu.
    Gotowe mostki można podać z ziemniakami lub pieczywem albo kaszą i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować