1.Na gorącej patelni smażymy mięso do ścięcia się białka. Nie dodajemy tłuszczu, bo mięso samo w sobie puści tłuszcz. Smażymy rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Gdy mięso nie jest już czerwone dodajemy cebulę, czosnek, korę cynamonu, listek laurowy i papryczkę chilli (bez pestek). Ewentualnie można dodać troszkę oliwy. Smażymy całość ok. 5 minut.
2.Doprawiamy mięso oregano, natką pietruszki, szałwią i słodką papryką. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.
3.Podlewamy winem i przykrywamy. Dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i wyjmujemy korę i listek. Dodajemy koncentrat, pokrojone suszone pomidory i redukujemy całość. Pod koniec możemy dodać łyżkę mąki, żeby zagęścić sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Cukinię oczyścić i pokroić w plastry ok. 5 mm. Obsmażyć na patelni.
Ziemniaki obieramy, kroimy na 1cm plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
5.W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę cukinii, połowę mięsa, znów cukinię, pozostałe mięso, plastry ziemniaka i resztę cukinii.
6.Ser żółty ścieramy na tarce, a jajko ubijamy na puszystą masę.
W rondelku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę robiąc jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją stopniowo dodawanym mlekiem. Cały czas mieszając dodajemy połowę startego sera i ścieramy gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki i kremowy.
7.Zdejmujemy ognia, doprawiamy solą i pieprzem oraz energicznie mieszając stopniowo dodajemy ubite jajko.
8.Gotowym sosem polewamy zapiekankę kilka razy potrząsając, żeby sos wszędzie doszedł. Wierzch posypujemy resztą sera i układamy parę listków natki pietruszki.
Wstawiamy do nagrzanego do 190st. piekarnika i pieczemy 40-50 minut aż góra się zrumieni.
9.Po wyciągnięciu odstawiamy na kilka minut do zespolenia się zapiekanki.
Smacznego !
Porady
*Zamiast cukinii możemy dodać bakłażana (którego wcześniej należałoby nasolić, żeby wyzbyć się goryczki)
* Cukinię możemy pokroić również wzdłuż.
Komentarze