Mozzarella w szynce parmeńskiej z gęstym sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średniej wielkości garnku rozpuść masło, dodaj śliwki i podgrzewaj 2 – 3 minuty.
Dodaj cukier i ocet i zostaw na małym ogniu 15 – 20 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Odstaw.
2.Rozgrzej suchą patelnię do bardzo gorąca i wysyp nasiona sezamu. Poczekaj aż sezam zacznie się rumienić (około 2 – 3 minuty).
Przesyp do małego naczynia i odstaw.
3.Odsącz mozzarellę i podziel na 4 kawałki. Zawiń każdy kawałek w plasterek szynki i zabezpiecz drewnianą wykałaczką.
4.Rozgrzej połowę oliwy na patelni. Przypraw mozzarellę solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut z każdej strony, aż szynka będzie chrupiąca i lekko zbrązowieje, a ser zacznie się rozpuszczać.
5.Wymieszaj pozostałą oliwę z octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaj do liści sałaty i dokładnie połącz.
Umieść liście sałaty na dwóch talerzach.
Na wierzchu ułóż mozzarellę w szynce, delikatnie posypaną sezamem.
Podawaj z ciepłym sosem śliwkowym i świeżutkim pieczywem.
Komentarze