Młoda kapusta

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

W końcu i nareszcie jest młoda kapusta !

  • 60 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    1 cebula
    3/4 szkl. wody
    pęczek koperku
    300g słoninki
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich grubych liści. Przecinamy na dwie części i szatkujemy / niezbyt drobno / Wrzucamy do miski i płuczemy. Po wypłukaniu zlewamy wodę a kapustę zasypujemy łyżką soli. Mieszamy ręką i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie kapusta puści sok a wraz z nim straci możliwą goryczkę.
  • 2. W międzyczasie słoninkę kroimy w drobne kawałki i topimy do momentu powstania skawrek.
  • 3. Po upływie 30 minut kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku i odściniętą wkładamy do garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dorzucamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, w momencie kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość dodajemy gotowe skawarki / same skawarki /mieszamy. Gotujemy do miękkości / jeszcze około 15 minut /. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować