Młoda kapusta po wójtowsku

0 (0 ocen)

Smaczna i bardzo sycąca kapusta z boczkiem na pewno zasmakuje mięsożercą. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.

Składniki:

  • główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
    1-2 cebule
    300g surowego boczku
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka masła
    łyżka posiekanego koperku
    sok z cytryny
    cukier
    sól i czarny pieprz

Młoda kapusta po wójtowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • (Młoda) kapusta po wójtowsku 1. Cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek.
  • (Młoda) kapusta po wójtowsku 2. Przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz.
  • (Młoda) kapusta po wójtowsku 3. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy