Młoda kapusta wg przepisu mojej babci

4.5 (162 ocen)

Kiedy jest sezon na młodą kapustkę, co niedzielę króluje ona na naszym stole :)

Składniki:

  • średnia główka kapusty
    2 duże ziemniaki
    20 dag boczku wędzonego
    sól (1 łyżka)
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Młoda kapusta wg przepisu mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno posiekać, zalać wodą i doprawić solą. Gotować do miękkości. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gdy kapusta będzie miękka, odlać około 0,5 l wrzątku, w którym się gotowała i zalać nim starte ziemniaki. Boczek drobno pokroić w kostkę i zrumienić. Gdy się zrumieni wlać sparzone wcześniej wrzątkiem ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Następnie wlać do odcedzonej kapusty, wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować