Młoda kapusta w troszkę innym wydaniu – z indyczymi pulpetami oraz suszonymi pomidorami i papryką w płatkach. Pyszna z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków
55 min
Dla 3 osób
Składniki:
NA PULPETY:
40 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka słodkiej papryki suszonej w płatkach
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
granulowany czosnek
ORAZ:
90 dag młodej kapusty
sól
2 łyżki suszonych pomidorów
kilka łyżek posiekanego koperku
1 dymka razem ze szczypiorem
pieprz
kwasek cytrynowy
szczypta cukru (niekoniecznie)
2 łyżki smalcu z gęsi
2 łyżki mąki pszennej
Młoda kapusta z indyczymi pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i suszoną paprykę w płatkach, doprawić do smaku i bardzo dobrze wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi uformować pulpety wielkości włoskiego orzecha.
2.Opłukaną kapustę pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i dość grubo posiekać.
Przełożyć do rondla, posolić i ugnieść dłonią, żeby troszkę straciła na objętości.
Na kapuście ułożyć klopsiki, posypać suszonymi pomidorami.
Całość zalać taką ilością wrzącej wody, żeby pulpety były prawie, ale nie całkowicie nią przykryte.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
3.Koperek i dymkę opłukać, posiekać, dodać do kapusty.
Smalec rozpuścić na patelni i przesmażyć na niej mąkę (nie rumieniąc).
Zasmażkę rozprowadzić dolewanym stopniowo wywarem z rondla, tak, żeby nie było grudek, dodać do kapusty, wymieszać i całość razem zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i ewentualnie cukrem.
Komentarze