Młoda kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo aromatyczna, pyszna i delikatna młoda kapusta. Idealny dodatek do dań głównych. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • ¾ główki młodej białej kapusty
    2 białe cebule
    50 gr wędzonego boczku
    100 gr pieczarek
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    Sól morska, pieprz kolorowy, wegeta do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać z łupić i drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki.
  • 2. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła, dodać cebulę, pieczarki i boczek. Chwilę wszystko przesmażyć, następnie dodać pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszać. Dodać ok. ½ szkl wody, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Dodać przecier pomidorowy oraz zasmażkę zrobioną z pozostałego masła i mąki. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut do odparowania płynu. Jeżeli po tym czasie masa będzie bardzo lejąca, dodać jeszcze trochę mąki. Przyprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz wegetą.

Porady

Składniki podane na ok 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować