Młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać z łupić i drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki.
2.W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła, dodać cebulę, pieczarki i boczek. Chwilę wszystko przesmażyć, następnie dodać pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszać. Dodać ok. ½ szkl wody, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Dodać przecier pomidorowy oraz zasmażkę zrobioną z pozostałego masła i mąki. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut do odparowania płynu. Jeżeli po tym czasie masa będzie bardzo lejąca, dodać jeszcze trochę mąki. Przyprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz wegetą.
Komentarze