Młode warzywa zapiekane z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Błyskawiczne, zdrowe danie na obiad lub kolację. Im więcej kolorów, tym więcej witamin. Smaki idealnie ze soba współgrają. Polecam.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - botwina (młode liście i korzenie buraka ćwikłowego) : 1 pęczek
    -biała kiełbasa parzona : 1 sztuka
    -młode zimniaki (średnie) : 4 sztuki
    -cebula młoda : 1 sztuka
    -pomidor : 1 sztuka
    -parmezan tarty : 3 łyżki
    - olej rzepakowy lub oliwa z oliwek : 6 łyżek
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -koperek świeży posiekany : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode warzywa zapiekane z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • botwina zdrowa i pełna wartości odżywczych 1. Od buraczków odciąć liście. Łodygi drobno posiekać. Pomidory i białą kiełbasę umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać w piórka.
  • młode ziemniaki i buraki = witaminy 2. Buraczki oraz ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki równej wielkości. Polać olejem, posypać solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia . Na wierzchu rozłożyć posiekane liście botwiny, cebulę oraz plastry kiełbasy. Zapiekankę przykryć folią aluminiową. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • 3. Naczynie wyjąć z piekarnika. Zdjąć folię aluminiową. Na zapiekance ułożyć pomidory, posypać parmezanem, ponownie wstawić do piekarnika, zapiekać 4 minuty.
  • zapiekaj zdrowo 4. Danie posypać koperkiem i posiekanymi łodygami liści botwiny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować