Czas młodych ziemniaków, proponujemy faszerowane. Skorzystaliśmy z przepisu z najnowszego magazynu " Moje Gotowanie " Użyliśmy kozi ser z pleśnią "Bresse Bleu. Palce lizać
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
3 kozie serki z pleśnią
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
tarta bułka
Młode ziemniaki faszerowane pleśniowym kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Ziemniaki umyłem, osuszyłem (nie obieramy).
Owinąłem każdy osobno w folią aluminiową. Zapiekałem przez godzinę na blasze, od czasu do czasu je obracałem. Jak zrobiły się miękkie odwinąłem ja z foli. Ściąłem górę, łyżką wydrążyłem pozostawiając ok. 5 mm miąższu.
Wydrążone ziemniaki ugniotłem z kozim serem i listkami tymianku, lekko doprawiłem solą i pieprzem. Przygotowany farsz z powrotem włożyłem do wydrążonych łupinek. Posypałem bułką tartą i zapiekałem pod grillem ok. 7 minut.
Komentarze