Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczne ziemniaki do obiadu , są bardzo smaczne i w dodatku ładnie się prezentują. Takie ziemniaki możemy również upiec na grillu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków

    3 ząbki czosnku

    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    1 łyżka suszonego rozmarynu

    0,5 łyżeczki soli

    1/3 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Młode ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10vminut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Każdy ziemniak nacinamy nożem co 0,5 cm. tworząc wachlarzyk, uważając żeby nie przeciąć ich do końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Młode ziemniaki Rozmaryn Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować