Młode ziemniaki w pesto, podane na prostej sałatce z jajkiem, czyli wiosenny, lekki obiad.
Składniki:
ok. 600 g ziemniaków
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
30 g sera cheddar
30 g płatków migdałów
3 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki wody
2/3 sałaty lodowej + 3 liście do ozdoby
6 ogórków kiszonych
6 dużych rzodkiewek
120 g kukurydzy konserwowej
2 - 3 łyżki soku z limonki
3 jajka
1 łyżka oleju do smażenia
sól do smaku
Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, nie uszkadzając przy tym skórki. Dodajemy do osolonej wody i gotujemy przez 20 - 25 minut, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
2.W misie blendera miksujemy koperek, pietruszkę, ser, migdały i oliwę. Dodajemy wodę, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Doprawiamy solą i mieszamy z przestudzonymi ziemniakami.
3.Sałatę szatkujemy. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sałatą. Dodajemy kukurydzę i sok z limonki.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka.
5.Na talerze wykładamy po liściu sałaty, a na niego sałatkę. Obok kładziemy młode ziemniaki w pesto oraz usmażone jajko.
Komentarze