Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku

0 (0 ocen)

Młode ziemniaki w pesto, podane na prostej sałatce z jajkiem, czyli wiosenny, lekki obiad.

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków
    1/2 pęczka pietruszki
    1/2 pęczka koperku
    30 g sera cheddar
    30 g płatków migdałów
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 - 3 łyżki wody
    2/3 sałaty lodowej + 3 liście do ozdoby
    6 ogórków kiszonych
    6 dużych rzodkiewek
    120 g kukurydzy konserwowej
    2 - 3 łyżki soku z limonki
    3 jajka
    1 łyżka oleju do smażenia
    sól do smaku

Młode ziemniaki w pesto z pietruszki i koperku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie uszkadzając przy tym skórki. Dodajemy do osolonej wody i gotujemy przez 20 - 25 minut, do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
  • 2. W misie blendera miksujemy koperek, pietruszkę, ser, migdały i oliwę. Dodajemy wodę, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Doprawiamy solą i mieszamy z przestudzonymi ziemniakami.
  • 3. Sałatę szatkujemy. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z sałatą. Dodajemy kukurydzę i sok z limonki.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka.
  • 5. Na talerze wykładamy po liściu sałaty, a na niego sałatkę. Obok kładziemy młode ziemniaki w pesto oraz usmażone jajko.

Porady

Z podanych składników otrzymamy 3 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy