Młode ziemniaki w śmietanie

5 (200 ocen)

  • 30 min

Gotowane ziemniaki w śmietanowo-koperkowym sosie idealne z dodatkiem pieczonego mięsa....

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    sól
    1 duży pęczek koperku świeżego
    3 łyżki masła
    150 ml śmietany do gotowania
    szczypta czarnego pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode ziemniaki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe przed podaniem 1. Z ziemniaków oskrzybać nożem delikatną skórkę ewentualnie oskrobać ,umyć, duże ziemniaki przekroić na połówki.Zalać osoloną wodą i gotować do miękkości 20-30 minut.

    Koperek opłukać i osuszyć kilka gałązek odłożyć do dekoracji a resztę drobno posiekać .

    W rondelku rozgrzać masło wsypać koperek i dusić 2 minuty.Po tym czasie wlać śmietanę doprawic pieprzem zagotować.

    Ugotowane ziemniaki odcedzic i odparować .Włożyć do garnka ze śmietaną wymieszać .
    Przełożyć do miski lub na talerz udekorować koperkiem.

    Świetny dodatek do pieczonych mięs lub smażonej rybki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować