Co roku z utęsknieniem wyczekuje młodych ziemniaków. To moja ulubiona wersja ich podania. Gdy nie mam rzodkiewek posypuje je po prostu koperkiem, polewam masłem i popijam kwaśnym mlekiem. Mniam!!!!
Składniki:
Składniki:
• Pęczek rzodkiewek,
• 2 łyżki masła,
• Pęczek młodego koperku,
• Około 0,5 kg młodych ziemniaków,
• Sól, pierz do smaku,
Młode ziemniaki z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy (zeskrobujemy delikatną skórkę, lub ściągamy ją pod bieżącą wodą). Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane delikatnie studzimy. Większe ziemniaki przekrawamy na połowę lub ćwiartki.
Masło rozpuszczamy na patelni. Dokładamy do niego ziemniaki. Obsmażamy. Między czasie siekamy koperek i przygotowujemy rzodkiewkę.
Rzodkiewki płuczemy, odcinamy „ogonki” i przekrawamy na cztery części.
Dokładamy do podrumienionych ziemniaków. Chwilkę razem smażymy, aby rzodkiewka się lekko odbarwiła i zmiękła. Na koniec dokładamy koperek i doprawiamy całość. Gotowe.
Komentarze