Młode ziemniaki z rzodkiewką

0 (0 ocen)

Co roku z utęsknieniem wyczekuje młodych ziemniaków. To moja ulubiona wersja ich podania. Gdy nie mam rzodkiewek posypuje je po prostu koperkiem, polewam masłem i popijam kwaśnym mlekiem. Mniam!!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • Pęczek rzodkiewek,
    • 2 łyżki masła,
    • Pęczek młodego koperku,
    • Około 0,5 kg młodych ziemniaków,
    • Sól, pierz do smaku,

Młode ziemniaki z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy (zeskrobujemy delikatną skórkę, lub ściągamy ją pod bieżącą wodą). Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane delikatnie studzimy. Większe ziemniaki przekrawamy na połowę lub ćwiartki.
    Masło rozpuszczamy na patelni. Dokładamy do niego ziemniaki. Obsmażamy. Między czasie siekamy koperek i przygotowujemy rzodkiewkę.
    Rzodkiewki płuczemy, odcinamy „ogonki” i przekrawamy na cztery części.
    Dokładamy do podrumienionych ziemniaków. Chwilkę razem smażymy, aby rzodkiewka się lekko odbarwiła i zmiękła. Na koniec dokładamy koperek i doprawiamy całość. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy