Młode ziemniaki z słodką czerwoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś proponuję młode ziemniaki z pysznym dressingiem.

  • 30 min

Składniki:

  • młode ziemniaki 300 g małe
    sól do smaku
    marynowana cebulka/ dressing
    cebula czerwona 1 sztuka
    musztarda francuska 1 pełna łyżka
    oliwa z oliwek 1-2 łyżki
    cukier brązowy 1 pełna łyżeczka
    woda gorąca odrobina
    sól szczypta
    ocet balsamiczny 1 łyżeczka
    cytryna 1 sztuka

Młode ziemniaki z słodką czerwoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną drobno cebulę przekładamy na sitko i przelewamy goracą wodą .
    Cebulę wkładamy do słoiczka , dodajemy cukier , sól , zalewamy gorącą wodą i octem balsamicznym . Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Może stać nawet cały dzień.
    Młode male ziemniaczki dokładnie oczyszczamy pod wodą ( nie obieramy).
    Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy .
    Małą cytrynę czyścimy i wyparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok . Dodajemy do niej musztardę , oliwę i marynowaną cebulkę wraz z powstałym sokiem, dokładnie mieszamy. Jeśli jakimś cudem jest niewystarczająco słodkie można dolać miodu.
    Ziemniaki przekrawamy na pół i polewamy dressingiem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy