Mleczny chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

Słyszałam, że jest pyszny, długo utrzymuje świeżość i ma mięciutką strukturę. Znalazłam przepis na forum http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=636&st=0 i w końcu postanowiłam go upiec. Zdecydowałam się na jeden bochenek, choć zgodnie z przepisem można uformować 2.

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu pszennego lub żytniego
    2/3 szkl mleka
    1/4 szklanki wody źródlanej
    2 łyżki roztopionego masła
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżka soli gruboziarnistej
    3 i 1/4 szkl mąki pszennej (dałam 2 szklanki pełnoziarnistej oraz 1 i 1/4 szklanki zwykłej)
    1 łyżeczka drożdży świeżych
    jajko
    łyżka śmietanki słodkiej (30% kremówka)
    dowolna ilość i rodzaj ziaren (słoneczknik, płatki owsiane, siemię lniane, czarnuszka, amarantus)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Mleczny chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb mleczny na zakwasie
KasiaKitek 1. Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłej wody, łyżką cukru i łyżeczką mąki. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął rosnąć.
  • Chleb mleczny na zakwasie
KasiaKitek 2. Podgrzewamy lekko mleko. Mieszamy zakwas, zaczyn drożdżowy, wodę, sól, mleko i mąkę, wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem aż ciasto podwoi objętość. Kolejno jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek - lub dwa - układamy na blaszce, w której bedziemy piekli i znów pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia (ok.godzinę).
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni, wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Wyrośnięty chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy obfice ziarnami. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut, kolejno zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy na kratce od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować