Mleczna kanapka w wersji fit

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

Moja wariacja na temat mlecznych kanapek, moja wersja jest dużo dużo zdrowsza bo nie zawiera cukru ani żadnych szkodliwych substancji, i napewno pojawi się nie jednokrotnie jako dodatek do kawki

  • 30 min

Składniki:

  • składniki na blachę keksówkę 20x10

    60g. płatków owsianych
    50g. otrębów gryczanych
    30g. płatków gryczanych
    2 jajka
    15g. kakao prawdziwego
    350g. seka homogenizowanego bez cukru
    12 g. żelatyny lub pół opakowania żelatyny deserowej
    1 łyżka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mleczna kanapka w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki, otręby, kakao, proszek do pieczenia oraz jajka mieszamy ze sobą bardzo dokładnie dodajemy 1 łyżkę serka homogenizowanego naturalnego. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 st przez około 10 min. Gdy ostygnie, przekrawamy na pół.
  • 2. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w 50 ml. cieplej wody ( żelatynę deserową w 100 ml. ciepłej wody, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia) dodajemy do serka pozostałej ilości serka i dokładnie
    miksujemy. Wkładamy do lodówki gdy masa jest zbyt rzadka by nałożyć na upieczony biszkopt.
  • 3. Gdy masa jest już lekko ścięta smarujemy biszkopt i przekładamy drugim kawałkiem.

Porady

Przy tak dużej ilości otrębów gryczanych i płatków gryczanych ciasto ma pewną goryczkę, jeśli takowej nie lubicie to zamiast płatków gryczanych dajemy większą ilość płatków owsianych, a otręby gryczane możemy zastąpić innymi. Mozecie również dodać łyżeczkę miodu czy tez innej substancji słodzącej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować