Mleczna pokusa

5 (169 ocen)

Kakaowy biszkopt z przepysznym, delikatnym kremem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki roztopionego masła
    Krem mleczny:
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru+cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    2 szklanki mleka w proszku
    500ml śmietanki 36%
    Dodatkow:
    Kwaśny dżem ( u mnie z czarnej porzeczki)
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Mleczna pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najmniejszych obrotach. Mąki mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy do masy ale teraz już mieszamy drewnianą łyżką a na koniec dodajemy roztopione masło. Wykładamy tylko dno formy (25x30)papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do temp.175 stopni przez 30 min. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
    Mleczny krem:
    Mleko zagotowujemy razem z cukrem na wolnym ogniu. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puszysta masę, do utartej margaryny bardzo powoli wlewamy wystudzony syrop z cukru i mleka dalej miksując. Na sam koniec dodajemy dwie szklanki mleka w proszku.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Połowe śitany dodajemy do masy mlecznej i mieszamy.
    Pierwszy blat smarujemy dżemem i wykladamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem a na wierzch wykladamy reszte śmietanki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować