Mleczna pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczypta soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najmniejszych obrotach. Mąki mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy do masy ale teraz już mieszamy drewnianą łyżką a na koniec dodajemy roztopione masło. Wykładamy tylko dno formy (25x30)papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do temp.175 stopni przez 30 min. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty.
Mleczny krem:
Mleko zagotowujemy razem z cukrem na wolnym ogniu. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puszysta masę, do utartej margaryny bardzo powoli wlewamy wystudzony syrop z cukru i mleka dalej miksując. Na sam koniec dodajemy dwie szklanki mleka w proszku.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Połowe śitany dodajemy do masy mlecznej i mieszamy.
Pierwszy blat smarujemy dżemem i wykladamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem a na wierzch wykladamy reszte śmietanki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze