Mleko migdałowe

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 30 min

Z jakiegoś powodu, coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe, w tym nietolerancję laktozy. Jak sobie radzić i umilić życie alergika, lub jeśli nie jesteśmy uczuleni, urozmaicić menu o zdrowe produkty? Polecam wszystkim domowe mleko migdałowe, które smakuje genialnie i jest łatwe w przygotowaniu!

  • 8 godz. 30 min

Składniki:

  • Do przygotowania:

    -szklanka migdałów
    -łyżka lub dwie miodu, syropu klonowego bądź innego ulubionego syropu

    + słoik lub inne szklane naczynie
    + filtr do kawy lub sitko wyłożone gazą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Mleko migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MIgdały zamoczone w ciepłej wodzie 1. Migdały zalewamy wodą i zostawiamy na około 8 godzin.
  • Zmiksowane migdały z wodą 2. Po upływie określonego czasu odlewamy wodę, a migdały dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy je ponownie niepełnymi czterema szklankami przegotowanej wody i miksujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę syropu lub miodu i mieszamy.
  • Przygotowanie do odciskania mleka 3. Do odciskania mleka użyłam filtra do kawy i umieściłam go bezpośrednio na słoiku, można też użyć sitko wyłożone gazą. W drugim przypadku wypełnić sitko migdałami i mlekiem, które z nich powstało. Gazę złapać dokładnie za wszystkie brzegi i wycisnąć miąższ migdałów najdokładniej jak to możliwe.
  • Gotowe! 4. Gotowe mleko można przechowywać w lodówce 3-4 dni!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez laktozy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować