tarta z kremem kokosowym...

4.5 (159 ocen)

pyszne połączenie ciasta kruchego z masą kokosową

Składniki:

  • ciasto:
    125 g schłodzonego masła
    90 g cukru (0,4 szklanki)
    250 g mąki (1,5 szklanki)
    jajko
    szczypta soli

    krem:
    200 ml mleka

    200 ml mleka kokosowego

    2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki maki pszennej
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    200 g kostka masła
    200 g wiórek kokosowych
    3 łyżki malibu (chlusnęłam na oko ale na pewno było więcej)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z kremem kokosowym... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 2. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 3. krem:
    Obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy.
  • 4. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu oraz malibu, dokładnie miksujemy, na końcu dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na tartę i posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować