Marchewkowe drożdżówki

0 (0 ocen)

Pyszne na śniadanie! Zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu. A zrobienie ich zajmuje chwilę.

Składniki:

  • ok 14 sztuk

    pół kg mąki
    5 dag drożdży
    12 dag roztopionego masła
    2 duże marchewki
    2 jajka
    szklanka ciepłego mleka
    łyżka cukru
    szczypta soli, czosnku granulowanego, koperek

Marchewkowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy w mleku dodajemy cukier i sól. Odstawiamy na kwadrans.
    Wbijamy jajko, dolewamy masło.
    Marchewki myjemy, ścieramy na tartce, dosypujemy, doprawiamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Odrywamy nieduże kawałki ciasta i formujemy małe kuleczki. Układamy na blaszce i pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy