Uwielbiamy zbierać grzyby i już nie możemy doczekać się sezonu. W oczekiwaniu na prawdziwe grzyby upiekłam dla mojej córeczki takie ciasteczkowe muchomorki. Zniknęły w momencie, a mina Emi kiedy je zobaczyła- bezcenna.
60 min
Składniki:
na ciasto:
200 g mąki
1 żółtko
30 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
do dekoracji:
pisaki cukrowe lub lukier i barwniki
Muchomorki - kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z mąką posiekać, dodać żółtko, cukier puder i sól. Wszystko razem zagnieść. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować i foremką wycinać grzybki. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w 200*C około 5 minut. Kiedy ciastka wystygną udekorować je pisakami lukrowymi.
Komentarze