5 białek
300 g mąki pszennej lub pszennej razowej
3/4 szkl cukru brązowego
100 ml oleju
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka jagód (użyłam mrożonych)
skórka starta z wyparzonej i wyczyszczonej cytryny lub ulubiony aromat ( kilka kropel )
Muffiny na białkach z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując dodać mleko i olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat, wszystko miksować na niskich obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać jagody.Ciastem wypełnić foremkę na muffinki, wcześniej wyłożoną papilotkami. Piec ok. 20 min w temp. 180*C. Babeczki powinny lekko się zrumienić. Gotowe wystudzić na kratce.
Komentarze