Muffiny Baklava

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis uwielbianej przeze mnie Nigelli Lawson. Pyszne, pachnące, słodkie, nie można się od nich oderwać.

  • 30 min

Składniki:

  • Nadzienie:
    orzechy włoskie [0.5 szklanki]
    cynamon [1.5 łyżeczki]
    cukier [1/3 szklanki] (najlepiej brązowego)
    masło [3 łyżki roztopionego, przestudzonego masła]
    mąka (1 szklanka i 7 łyżek)
    proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
    soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
    cukier [1/4 szklanki]
    jajka [1 szt.]
    maślanka (1 szklanka i 2 łyżki - zamiast tego można 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
    Polewa:
    miód [0.5 szklanki] (można pominąć lub posypać cukrem pudrem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
  • 2. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.
  • 3. Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier.
    I osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło.
    Wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.
  • 4. Wypełniać foremki do 1/3 wysokości, następnie dodać nie całą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia można posypać wierzch muffinów.
  • 5. Piec około 15 minut, powinny być ładnie zarumienione. Wyjąć, lekko polać miodem (ew. posypać cukrem pudrem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować